ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Αγχώθηκε κόντρα στην ουραγό η Γιουνάιτεντ, αλλά έσωσε την παρτίδα (vid)
Η Αταλάντα στον τελικό με «ντόρτια» και τώρα Γιουβέντους! (vid)
Η Λίβερπουλ ανέστησε την Έβερτον… αυτοκτονώντας! (vid)
Γκάλαχερ για Τσέλσι: «Φάγαμε πέντε από την Άρσεναλ αλλά προσπαθήσαμε»!
La Liga: Στέλνει το El Clasico εκτός Ισπανίας!
Τραγικές άμυνες από Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ, δώρα σε Έβερτον και Σέφιλντ! (vids)
Πάνος Κατσέρης: Το ακατέργαστο ελληνικό διαμάντι της Ligue 1 (vid)
Αυτά που κάνει φέτος η Άρσεναλ στο Λονδίνο δεν έχουν ξαναγίνει! (pic)
Η Μπάγερν θέλει τον ηγέτη της Μπαρτσελόνα!
Μένει τελικά στην Μπαρτσελόνα ο Τσάβι!
Η Παρί «πάτησε» με Μπαπέ και Ντεμπελέ την Λοριάν του Πάνου Κατσέρη! (vid)
Ο Φαμπρίτσιο Ρομάνο έδωσε… στεγνά την Μπάγερν και αποκάλυψε το φαβορί για τον πάγκο της!
Ούτε τα προσχήματα ο Τέμπας: «Είμαι Ρεάλ και χαίρομαι που θα έρθει ο Μπαπέ»!
Ρεάλ: Το σχόλιο του Λουνίν για τη φάση του Γιαμάλ στο El Clasico!
PODCAST: Έγραψαν ιστορία Ολυμπιακός και Ίντερ!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Σάλκε

Σάλκε: Ο βασιλιάς… είναι άρρωστος

Η ιστορική κατρακύλα της Σάλκε βρίσκεται σε ιστορικό... χαμηλό, καθώς οι «βασιλικοί μπλε»... μπάζουν από παντού και αδυνατούν να ορθοποδήσουν

Σάλκε: Ο βασιλιάς… είναι άρρωστος

Με συνολικά 155.000 μέλη στον σύλλογο της η Σάλκε βρίσκεται στη δεύτερη θέση στη Γερμανία και στην τέταρτη παγκοσμίως στα ισχυρότερα κλαμπ από άποψη μελών. Ωστόσο η αγωνιστική εικόνα της ομάδας δεν πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο αυτό που θα ήθελαν οι φίλοι της. Η εικόνα εντός γηπέδου είναι αποκαρδιωτική και οι «βασιλικοί μπλε» δείχνουν πως μάλλον ο βασιλιάς… πεθαίνει.

Επιφανειακές λύσεις και συνεχείς πωλήσεις των «σπλάχνων» της Σάλκε

Μόλις πριν 9 χρόνια, η Σάλκε βρισκόταν στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στα κορυφαία χρόνια του συλλόγου μέσα στον 21ο αιώνα, οι «μπλε» κατάφεραν να κατακτήσουν δύο κύπελλα, το τελευταίο το οποίο ήρθε το 2011. Ακόμα κατάφεραν να γίνουν μια υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη, με αποκορύφωμα την φάση των ημιτελικών που προαναφέρθηκε. Αυτή τη στιγμή η ομάδα της Βεστφαλίας βρίσκεται στην τελευταία θέση της Μπουντεσλίγκα. Και σαν μην έφτανε αυτό, μέσα σε μόλις 3 παιχνίδια, οι αντίπαλοι έχουν βρει δίχτυα 15 φορές! Αυτό ανεβάζει τον μ.ο. σε… μόλις 5 γκολ ανά παιχνίδι! Σαν μην έφτανε αυτό, η ομάδα αγνοεί τη νίκη εδώ και 19 αγώνες, δηλαδή από τα μέσα της περασμένης σεζόν!

Αυτή η καταστροφή φαινόταν όμως να έρχεται, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι εκδηλώθηκε, όσο ο τρόπος με τον οποίο ήρθε. Εδώ και 2 σεζόν η Σάλκε ήταν μη ανταγωνιστική. Η σεζόν 2017-18 πέταξε στάχτη στα μάτια των φιλάθλων, με μια δεύτερη θέση η οποία ήρθε με ανέλπιστο τρόπο. Κυρίως τα τεράστια λάθη των Λεβερκούζεν και Ντόρτμουντ, ευνόησαν τη Σάλκε να γίνει δευτεραθλήτρια στο -21 από την πρωταθλήτρια Μπάγερν.

Η φημισμένη ακαδημία της ομάδας, «Knappenschmiede», εξήγαγε άπλετο ταλέντο προς την πρώτη ομάδα. Σανέ, Ντράξλερ, Κέρερ είναι πολλοί από τους παίκτες που πέρασαν από την ομάδα της Ρηνανίας. Αποτέλεσμα των επιδόσεων τους ήταν οι ακριβές πωλήσεις προς συλλόγους ευπορότερους από τους «μπλε». Ωστόσο η επανεπένδυση των πόρων έγινε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Από εκεί που η Σάλκε είχε παίκτες που γνώριζαν τις απαιτήσεις που υπάρχουν, πλέον η ομάδα είναι γεμάτη… σκόρπιο (και αμφισβητούμενο) ταλέντο.

Ακόμα αξίζει αν σημειωθεί πως ο λάθος χειρισμός της διοίκησης στέρησε μεγάλα χρηματικά ποσά από τις μεταγραφές των Γκορέτσκα, Μέγιερ, Ματίπ και Νίμπελ. Όλοι οι προαναφερθέντες αναρριχήθηκαν στην ιεραρχία του συλλόγου, αλλά έφυγαν στο… τζάμπα. Είτε από λάθος χειρισμό, είτε φοβούμενοι το πόσο μίκραινε η ομάδα μέρα με τη μέρα.

Παραιτήσεις και αβέβαιο μέλλον

Πλέον, εισάγοντας και τον παράγοντα του κορονοϊού, το μέλλον διαγράφεται ακόμη πιο ζοφερό για τη Σάλκε. Τα χρήματα από τις ακριβές πωλήσεις αποτελούν παρελθόν και η παγκόσμια κρίση λόγω COVID-19 την έχει επηρεάσει ακόμη χειρότερα. Οι «βασιλικοί μπλε» ήταν οι πρώτοι που μίλησαν περί κρίσης και από τη βοήθεια της πολιτείας απέφυγαν τα χειρότερα. Με χρέη που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ πριν την έλευση του κορονοϊού στην καθημερινότητα μας, αυτός ο αριθμός αναμένεται μόνο να αυξηθεί.

Εξαγριωμένοι οι οπαδοί, στράφηκαν κατά της διοίκησης τον περασμένο Ιούνιο. Περισσότεροι από 1000 οπαδοί δημιούργησαν μια ανθρώπινη αλυσίδα έξω από τα γραφεία της ομάδας στις 27 Ιουνίου, ζητώντας την παραίτηση του Κλέμενς Τένις. Ο επικεφαλής της Τένις Χόλντινγκς τελικά αποφάσισε να παραιτηθεί στις 30 Ιουνίου, μετά από 19 έτη παρουσίας στον σύλλογο.

Τη θέση του ισχυρού βιομήχανου πήραν οι Αλεξάντερ Γιόμπστ και Γιόχεν Σνάιντερ. Ο δεύτερος γνωστός από την παρουσία του σε Στουτγάρδη (1999-2015) και τις ομάδες της Ρεντ Μπουλ (2015-19), πρέπει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Να αναδιοργανώσει από το μηδέν και να επαναφέρει τη Σάλκε στις θέσεις που θέλουν οι φίλοι της. Κάτι το οποίο κατάφερε τόσο με τη Στουτγάρδη στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όσο και με τις Λειψία και Σάλτσμπουργκ την περασμένη δεκαετία.

Πίστη στο πλάνο αναδιοργάνωσης

Για να επιτευχθεί όμως αυτό θα πρέπει να υπάρχει υπομονή, κάτι το οποίο δεν μαρτυρούν οι κινήσεις της ομάδας. Με συνολικά 12 προπονητές μετά τις επιτυχίες του Φέλιξ Μάγκατ, σχεδόν κανένας προπονητής δεν είχε αρκετό χρόνο. Ο νεαρός Ντομένικο Τεντέσκο προσπάθησε να κάνει την αλλαγή, παραμένοντας για 643 μέρες στον σύλλογο. Ωστόσο και αυτός «πλήρωσε το μάρμαρο» για τις ήδη λανθασμένες αποφάσεις που είχαν ληφθεί. Πλέον ο επίσης νεαρός Μάνουελ Μπάουμ έχει κληθεί να βγάλει τη Σάλκε από τη δεινή θέση.

Με το ταμείο άδειο, οι «βασιλικοί μπλε» θα πρέπει να επαναφέρουν το ισχυρότερο όπλο τους: τις ακαδημίες τους. Ήδη στην πρώτη ομάδα υπάρχουν οι ταλαντούχοι Μποζντογκάν, Τιαό και Τσαλχάνογλου. Δυστυχώς ο φέρελπις Γουέστον ΜακΚένι βρίσκεται δανεικός με οψιόν αγοράς (18,5 εκατομμύρια ευρώ) στη Γιουβέντους και δύσκολα θα επιστρέψει. Ο επίσης νέος Κάμπακ έχει ξεχωρίσει σημαντικά και σε συνδυασμό με τους εμπειρότερους Πασιένσα και Ιμπίσεβιτς είναι αυτοί που θα χρειαστεί να τραβήξουν το κουπί για φέτος.

Μπορεί η χρονιά να φαίνεται χαμένη μετά από μόλις 3 αγωνιστικές, ωστόσο αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή. Από τη μια μέρα στην άλλη δεν γίνεται να έρθει η αλλαγή σε μια ομάδα με τόσο κακή συνοχή. Το σάλαρι καπ των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος δεν πρόκειται να ξεπεραστεί, κάτι που σημαίνει πως δύσκολα θα έρθει κάποια προσθήκη με βαρύ όνομα.

Πλέον στόχος της Σάλκε δεν είναι η έξοδος σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση, αλλά η αποφυγή του απευθείας υποβιβασμού! Μπορεί τα συγκεκριμένα λόγια να πονάνε τους φίλους της ομάδας, ωστόσο είναι η αλήθεια. Η υπομονή θα είναι ο καλύτερος βοηθός τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά, καθώς πολύ δύσκολα θα γίνει κάποιο «θαύμα». Η συνεχής εξέλιξη των νεαρών παικτών και η μη πώληση τους στα ευρωπαϊκά θηρία είναι αυτά που θα επαναφέρουν την Σάλκε εκεί που αξίζει να βρίσκεται. Ένα μονοπάτι το οποίο ακολούθησε πριν μερικά χρόνια και η μισητή Ντόρτμουντ, αφήνοντας μια και καλή τους εφιάλτες του υποβιβασμού μακριά της.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ