ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Μπαρτσελόνα: Με τον θεμέλιο λίθο της στα χαφ κόντρα στην Παρί
«Στο στόχαστρο της Σεβίλλης ο Βαγγέλης Παυλίδης»
Έσβησε το όνειρο της Λίβερπουλ για Τσάμπι Αλόνσο – Πήρε την απόφασή του ο Βάσκος
Η Γιουνάιτεντ βρήκε τον στράικερ που θέλει στη Ρεάλ Μαδρίτης!
Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Ρούντιγκερ θα κινηθεί νομικά επειδή τον συνέδεσαν με τους… ISIS!
Λίβερπουλ: Νέος τραυματισμός και «πονοκέφαλος» για τον Κλοπ!
Τσέλσι: Ο Στέρλινγκ δεν έχει κερδίσει το κοινό αλλά έχει μαζί του τους συμπαίκτες του!
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χτίζει από τώρα το μέλλον της με τον Τεν Χαγκ!
Νεϊμάρ: Τραυματίας στο ποδόσφαιρο αλλά… βασικός στα πάρτι! (pics)
«Θηρίο στο κλουβί» ο Μιλιτάο, θέλει να παίξει την Κυριακή κι έχει λόγο!
Η Σίτι μπορεί να ξοδεύει ΜΙΣΟ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ λίρες ετησίως χωρίς να της λέει κανείς τίποτα!
Αφήνει τα πολλά πολλά ο προπονητής της Νότιγχαμ: «Ας δούμε την πραγματικότητα» (vid)
Μας έπεσαν τα σαγόνια με τη νέα Φεράρι του Κριστιάνο Ρονάλντο! (pic, vid)
Απαισιόδοξος ο Ούλι Χένες: «Αδύνατο να φέρουμε στην Μπάγερν τον Τσάμπι Αλόνσο»
Πλησιάζει το τέλος του Μπόελι από την προεδρία της Τσέλσι!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Ο Γραμμόζης ανοίγει τον δρόμο στους Έλληνες τεχνικούς!

Ο πρώτος Έλληνας τεχνικός σε μεγάλο πρωτάθλημα είναι γεγονός. Ο Δημήτρης Γραμμόζης ανέλαβε τη Σάλκε και πλέον έχει την δύσκολη αποστολή να σώσει την ομάδα του Ρουρ

Ο Γραμμόζης ανοίγει τον δρόμο στους Έλληνες τεχνικούς!

Ευχή και κατάρα θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την πρόσληψη του Δημήτρη Γραμμόζη στη Σάλκε. Ο Έλληνας τεχνικός καλείται να αντιμετωπίσει τα χίλια μύρια προβλήματα των «βασιλικών μπλε», οι οποίοι βρίσκονται με το ένα πόδι στην Β’ κατηγορία. Παρόλα αυτά κατέχει πλέον μια σπουδαία πρωτιά. Είναι ο «πιονέρος» Έλληνας προπονητής που ανοίγει τον δρόμο για το μέλλον σε κάποιο από τα 5 μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Παραλαμβάνει… καμένη γη

Αγωνιστικά για την Σάλκε δεν χρειάζεται να μιλήσουμε. Η άλλοτε δυνατή ομάδα του Ρουρ με τις συνεχόμενες εμφανίσεις σε Τσάμπιονς Λιγκ, έχει χάσει την αίγλη της. Ο υποβιβασμός είναι τρομακτικά κοντά και φαίνεται πως έχει προδιαγραφεί το πεπρωμένο της. Με τον Γραμμόζη να αποτελεί τον 5ο προπονητή της ομάδας μέσα στη σεζόν, καταλαβαίνουμε την αστάθεια που υπάρχει στο στρατόπεδο της ομάδας.

Για να μιλήσουμε με αριθμούς, η Σάλκε είναι πρώτη σε… όλες τις λάθος κατηγορίες! Λιγότερα γκολ υπέρ (16), περισσότερα γκολ κατά (61), λιγότερες νίκες (1), περισσότερες ήττες (16) και φυσικά οι λιγότεροι βαθμοί στο πρωτάθλημα (10). Όλα αυτά μετά από 24 αγωνιστικές στην Μπουντεσλίγκα και με μόλις 10 στροφές να απομένουν, τα στοιχεία δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Το ρόστερ μπορεί να μην είναι το χειρότερο ποιοτικά στην κατηγορία, ωστόσο είναι με διαφορά αυτό με την χειρότερη χημεία. Οι παίκτες δεν μπορούν να δράσουν συλλογικά και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα. Το ηθικό είναι καταρρακωμένο και ελάχιστοι αν όχι κανένας δεν πιστεύουν στην σωτηρία. Μουστάφι αλλά και οι αγαπημένοι του συλλόγου, Χούντελαρ και Κολάσινατς, επέστρεψαν για να βοηθήσουν όπως μπορούν για να αποφευχθεί το μοιραίο.

Μεγαλωμένος στην Ρηνανία ξέρει τι εστί Σάλκε

Η αλήθεια όμως είναι πως τίποτα από τα παραπάνω δεν ενδιαφέρουν τον Γραμμόζη. Με καταγωγή από την Ήπειρο αλλά μεγαλωμένος στην Βεστφαλία, ο Έλληνας τεχνικός δεν έχει μάθει να εγκαταλείπει. Η επιρροή του κλαμπ στον τόπο που μεγάλωσε ήταν μεγάλη, για αυτό και δεν δίστασε την θέση. Μια θέση που για τους περισσότερους θα έμοιαζε με «θηλιά», για αυτόν ήταν προνόμιο και λόγος υπερηφάνειας.

«Δεν με ενδιαφέρει αν θα καώ» είχε δηλώσει κατά την πρόσληψή του. Το να είναι προπονητής σε έναν ιστορικό σύλλογο ήταν κάτι που τον φούσκωνε από υπερηφάνεια, ακόμα και αν αναλάμβανε στην χειρότερη δυνατή περίοδο. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να οδηγήσει έξω από την κρίση, μια πλευρά που έχει σοβαρότατη έλλειψη αυτοπεποίθησης. Στο πρώτο παιχνίδι του κόντρα στην Μάιντς, η διαφορά ήταν τρομακτική. Με τα σουτ να είναι 19-2 (!) για τους φιλοξενούμενους, κάποιος θα πίστευε πως έπαιζε με την πρωτοπόρο της βαθμολογίας. Κι όμως, η Μάιντς είναι η κύρια αντίπαλος της Σάλκε για την τελευταία θέση, όντας προτελευταία! Τόσο κακή συνοχή υπάρχει.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και τα τρομερά προβλήματα τραυματισμών που υπάρχουν στην ομάδα. Για την προσεχή αναμέτρηση της με τη Βόλφσμπουργκ, συνολικά 9 παίκτες θα απουσιάσουν λόγω τραυματισμών, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο μια σχεδόν αποκαρδιωτική κατάσταση.

Καλύτερα σταθερές βάσεις, παρά  μπαλώματα

Οι ιθύνοντες του συλλόγου φαίνεται πως πλέον έχουν αποδεχθεί την κατάσταση και πως με τον Γραμμόζη στον πάγκο κοιτούν το μέλλον. Υπογράφοντας συμβόλαιο διάρκειας 1,5 χρόνου στην ομάδα, φαίνεται πως για οποιαδήποτε εξέλιξη η νέα χρονιά θα είναι με τον Έλληνα προπονητή στον πάγκο. Γνωστός άλλωστε στην Β’ κατηγορία και αρκετά επιτυχημένος με την Ντάρμσταντ, ο Γραμμόζης θα κληθεί να κάνει το ριμπίλντ για την άνοδο ή την νέα χρονιά επιβίωσης.

Το τωρινό υλικό που διαθέτει δεν δείχνει ικανό να ανταπεξέλθει στον τρόπο παιχνιδιού που θέλει ο ίδιος. Το κατενάτσιο της φετινής Σάλκε δεν ταιριάζει με το επιθετικό στυλ του Έλληνα τεχνικού. Το ξήλωμα που λογικά θα γίνει το καλοκαίρι δεν αναμένεται να φέρει έσοδα από τις πωλήσεις. Ωστόσο θα υπάρξει ανάσα από την απελευθέρωση μεγάλων συμβολαίων. Στη θέση τους θα έρθουν τα νεαρά ταλέντα που βγαίνουν από τις ακαδημίες του συλλόγου. Μια τακτική που Γραμμόζης θέλει να εφαρμόζει, καθώς επιθυμεί την εξέλιξη νεαρών παικτών στις ομάδες του.

Μπορεί ο μέσος φίλος του ποδοσφαίρου να μην βλέπει μέλλον σε αυτή την ομάδα, όμως ο Γραμμόζης έχει ακόμα ελπίδες. «Υπάρχει ζωή στην ομάδα. […] Πρέπει να πορευθούμε στα τελευταία 10 παιχνίδια της σεζόν όσο πιο αισιόδοξα γίνεται». Η νοοτροπία του είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η ομάδα, με τον ίδιο να ρισκάρει περισσότερο από την δική του πλευρά. Όντας ακόμα ιδιαίτερα νέος (42 ετών), ο ίδιος διακινδυνεύει πολλά. Όντας αυτός που πιθανότατα θα επωμιστεί τον πικρό υποβιβασμό, το ρίσκο είναι μεγάλο. Πολύ απλά όμως δεν ενδιαφέρεται. Μπροστά στην ευκαιρία να αναλάβει και να σώσει μια σπουδαία ιστορικά ομάδα καθώς και να γίνει οδηγός για τους νέους Έλληνες προπονητές, αυτό είναι μικρό τίμημα.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ