ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Μπαρτσελόνα: Με πρωταγωνιστή τον Λεβαντόφκσι κέρδισε και την άμυνα της
Άμυνα για κλάματα η Μπαρτσελόνα χάρισε δυο γκολ στη Βαλένθια (vid)
Μόνο έναν παίκτη θέλει τόσο πολύ ο Τσάβι για την επόμενη σεζόν στην Μπαρτσελόνα!
Γκιουλέρ: «Πήγα στη Ρεάλ για να γίνω ο διάδοχος του Μόντριτς»
Ο Σάκα πρώτα έβγαλε ασίστ και μετά γέλαγε μπροστά στους οπαδούς της Τότεναμ! (vid)
Λεβαντόφσκι: «Άξιζα Χρυσή Μπάλα! Αυτοί είναι οι δύο κορυφαίοι της φετινής σεζόν»
Ο Νταβίντ Λουίζ ταπείνωσε τον Κάραγκερ: «Αστείο! Δεν πήρες ποτέ τίτλο, αλλά…»
Ακραία πρόβλεψη Ματέους: «Ρεάλ κόντρα στην Μπάγερν! Έχουμε φαβορί….»
Η τεχνολογία μίλησε – Εκεί θα καταλήξει ο τίτλος της Premier League… και η τελική βαθμολογία!
Έκτακτο: Οριστική συμφωνία της Λίβερπουλ – Έπεσαν υπογραφές! (pic)
Ακραία πρόβλεψη Ματέους: «Ρεάλ κόντρα στην Μπάγερν! Έχουμε φαβορί….»
Ηχηρές αποχωρήσεις σε Ίντερ και Μίλαν – Χαιρέτησαν οι πρώτοι δύο!
«Μικρή» η Μπάγερν μπροστά στη… Ρεάλ – Η δήλωση Τούχελ τους ξέρανε!
Θα μας τρελάνει ο Τιάγκο Σίλβα – Βρήκε νέα ομάδα… και λέει το «ναι»!
Μπαρτσελόνα ξύπνησες – «Άρρωστη» ανανέωση στον νέο… Πουγιόλ!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Ο Εντουάρ Μεντί είναι πολλά περισσότερα από μια συγκινητική ιστορία!

Ο Εντουάρ Μεντί βραβεύτηκε ως κορυφαίος τερματοφύλακας της χρονιάς από τη FIFA και μας αναγκάζει να του βγάλουμε ξανά το καπέλο.

Ο Εντουάρ Μεντί είναι πολλά περισσότερα από μια συγκινητική ιστορία!

Η ιστορία του Μεντί είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Η ποδοσφαιρική του διαδρομή δεν μπορεί να σε αφήσει ασυγκίνητο. Ένα παιδί που το 2014 ζούσε από το ταμείο ανεργίας, είναι σήμερα ο βασικός τερματοφύλακας της Τσέλσι και ένας από τους καλύτερους στον πλανήτη. Το να στεκόμαστε όμως αποκλειστικά εκεί τον αδικεί. Ο Σενεγαλέζος κίπερ έχει κερδίσει με το σπαθί του να ζητιέται για τις αγωνιστικές του επιδόσεις και μόνο. Όσο για την ιστορία του; Είναι εκεί για να μας χαροποιεί και να μας συγκινεί και όχι για να μας μαθαίνει.

Καλό το διάβασμα. Αλλά μήπως να μας… καμαρώσεις και στο κανάλι μας στο Youtube;

Τρυπώντας τον ουρανό

Πριν λίγες μέρες ο Μεντί κέρδισε ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία που μπορεί να κερδίσει ένας ποδοσφαιριστής. Το βραβείο του καλύτερου τερματοφύλακα της χρονιάς από τη FIFA είναι μια ύψιστη διάκριση που απονέμεται στους πραγματικά σπουδαίους του αθλήματος. Αρκεί να δει κανείς ποιους άφησε πίσω του ο Μεντί για να πάρει το βραβείο. Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα και Μάνουελ Νόιερ αρκέστηκαν σε μια απλή συμμετοχή στην τελική τριάδα.

Ο πρώτος είναι ένα παιδί που από τα 16 του έπαιζε βασικός στη Μίλαν και ο MVP του Euro 2020. Ο δεύτερος είναι πιθανώς ο κορυφαίος τερματοφύλακας που έχουμε δει ποτέ στα γήπεδα. Αυτοί οι δύο λοιπόν έχασαν το βραβείο από τον Εντουάρ Μεντί. Έναν άνθρωπο που όταν εκείνοι μεσουρανούσαν, ήταν παντελώς άγνωστος στο ευρύ κοινό. Το ποδοσφαιρικό ταξίδι του 30χρόνου τερματοφύλακα της Τσέλσι μοιάζει -και μάλλον είναι- παραμυθένιο. Εκτός όμως από αυτό, είναι και αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και σκυλίσιας υπομονής και επιμονής.

Βλέπετε σε περιπτώσεις όπως αυτή τείνουμε να αποδίδουμε την επιτυχία των πρωταγωνιστών σε κάτι αόριστο. Στην πραγματικότητα όμως ο Μεντί έκανε ακριβώς ότι και οι ανταγωνιστές του. Προπονούταν σκληρά, έδινε ό,τι είχε και δεν είχε και επιζητούσε πάντα το καλύτερο. Απλά στη δική του περίπτωση η επιβράβευση άργησε να έρθει. Χρειάζεται πολύ θάρρος και γερό στομάχι για να φτάσεις από την ανεργία και τις μικρές κατηγορίες της Γαλλίας, στην Premier League, την Τσέλσι και την κατάκτηση ενός τόσο σημαντικού βραβείου.

Η απόσταση που πρέπει να διανύσεις είναι έτσι κι αλλιώς τεράστια. Πόσο μάλλον όταν ξεκινάς αυτή τη διαδρομή κάπως… αργοπορημένα. Ο Μεντί δεν προοριζόταν να βρίσκεται εδώ που είναι σήμερα. Για να το πετύχει δεν τρύπησε απλά το ταβάνι του, αλλά τον ίδιο τον ουρανό. Του αξίζει λοιπόν να θυμόμαστε από που ήρθε και τι πέρασε για να φτάσει μέχρι εδώ, όμως πλέον μας δίνει αρκετούς λόγους να το «ξεχάσουμε».

Ας μιλήσουμε για ποδόσφαιρο

Ο Μεντί λοιπόν πλέον δεν είναι απλά ένας τύπος με μια ωραία και συγκινητική ιστορία. Είναι ένας τερματοφύλακας κορυφαίου επιπέδου και ως τέτοιος πρέπει να συζητιέται. Η πρώτη του σεζόν στην Τσέλσι ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Ήρθε στους «Μπλε» στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου ως μια προσωπική επιλογή του Πετρ Τσεχ. Αποστολή του να αντικαταστήσει τον ανεκδιήγητο Κέπα που είχε κάνει τη γκέλα δεύτερο όνομά του. Με τους «Μπλε» να έχουν σαρώσει την αγορά μέχρι τότε, η μεταγραφή του πέρασε στα ψηλά. Όπως όμως αποδείχτηκε, ο Σενεγαλέζος ήταν μάλλον η κορυφαία μεταγραφή τους.

Η παρουσία του κάτω από τα δοκάρια έδωσε στην ομάδα, ακριβώς αυτά που της έλειπαν τόσο καιρό. Έναν άνθρωπο που μπορεί να την κρατήσει όρθια και στα δύσκολα αλλά και στα παιχνίδια που θα χρειαστεί να επέμβει ελάχιστα. Ο Μεντί βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα. Τα επίπεδα συγκέντρωσής του είναι εντυπωσιακά. Φαίνεται παρατηρώντας τον τρόπο που κινείται μέσα στο γήπεδο.

Η σιγουριά που δίνει βοήθησε καθοριστικά την Τσέλσι να αλλάξει επίπεδο και να κάνει αυτή την εντυπωσιακή αντεπίθεση στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν. Μια αντεπίθεση που έφτασε μέχρι την κατάκτηση του Champions League, με τον Μεντί προφανώς βασικό στον τελικό. Κι επειδή μας αρέσει να μιλάμε και με νούμερα, ας παραθέσουμε μερικά που κατά τη γνώμη μας βοηθούν να καταλάβουμε πολλά.

Μέσα στο 2021 ο Μεντί μέτρησε 50 συμμετοχές με τη φανέλα της Τσέλσι. Σε 29 από αυτές κατάφερε να κρατήσει την εστία του ανέπαφη, ενώ στις υπόλοιπες δέχτηκε μόλις 27 τέρματα. Ο ορισμός του «κατέβασε ρολά». Με τις συγκεκριμένες επιδόσεις το βραβείου το κορυφαίου τερματοφύλακα της χρονιάς ήρθε μάλλον ως φυσικό επακόλουθο. Στα 30 του βρίσκεται σε ιδανική ηλικία και έχει μπροστά του ακόμα πολύ ποδόσφαιρο. Η Τσέλσι πρέπει να νιώθει κάτι παραπάνω από ικανοποιημένη με την επιλογή της. Έτσι δεν είναι;

Να διαβάσουμε σωστά την ιστορία του

Ο Μεντί λοιπόν κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να αλλάξει ριζικά τη ζωή του και να πετύχει περισσότερα απ’ ότι ίσως και ο ίδιος είχε φανταστεί. Προφανώς από την ιστορία του έχουμε να κρατήσουμε πολλά πράγματα. Μόνο που καλό θα είναι να αποφύγουμε όσο μπορούμε τα κλισέ. Το ότι ο Μεντί τα κατάφερε δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα ισχύει για όλους. Ατάκες τύπου «άμα πιστεύεις στον εαυτό σου όλα μπορούν να συμβούν» και «αν δεν το βάζεις ποτέ κάτω σίγουρα κάποια στιγμή θα δικαιωθείς» δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν.

Ναι είναι καλό να πιστεύεις στον εαυτό σου. Σίγουρα βοηθάει και όντως μπορείς να πετύχεις πράγματα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι αυτή είναι μια άχαστη συνταγή. Ναι αν δεν το βάζεις ποτέ κάτω σίγουρα έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις τον στόχο σου, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι σίγουρο. Πίσω από τον Μεντί υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες παιδιά που δεν τα κατάφεραν τόσο καλά, ακόμα κι αν προσπάθησαν το ίδιο ή περισσότερο.

Η τύχη, οι συγκυρίες και φυσικά το ταλέντο παίζουν τεράστιο ρόλο στη ζωή και πολλές φορές δεν έχουν καμία σχέση με την προσπάθεια ή τη θέληση που έχει κάποιος. Προφανώς οι ιστορίες που καταλήγουν σε ένα επιτυχημένο σενάριο είναι αυτές που αρέσουν περισσότερο. Λογικό. Μην υποτιμάμε όμως και όλους εκείνους που έδωσαν τα πάντα χωρίς αποτέλεσμα. Άλλωστε ειδικά σε έναν χώρο όπως το ποδόσφαιρο οι θέσεις για την κορυφή είναι περιορισμένες και ανταγωνισμός για την κατάληψή τους τεράστιος.

Αν θέλετε τη γνώμη μας αυτό που θα έπρεπε να κρατήσουμε από την ιστορία του Μεντί είναι η δυνατότητα να αλλάξεις μια εις βάρος σου κατάσταση όταν όλα πηγαίνουν εναντίον σου. Να μην αφήνουμε ποτέ την απογοήτευση να μας κυριεύει ακόμη κι όταν δεν φαίνεται πουθενά φως στην άκρη του τούνελ. Δεν χρειάζεται να γίνουμε οι καλύτεροι στον κόσμο σε κάτι για να το καταφέρουμε αυτό.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ