ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Αγχώθηκε κόντρα στην ουραγό η Γιουνάιτεντ, αλλά έσωσε την παρτίδα (vid)
Η Αταλάντα στον τελικό με «ντόρτια» και τώρα Γιουβέντους! (vid)
Η Λίβερπουλ ανέστησε την Έβερτον… αυτοκτονώντας! (vid)
Γκάλαχερ για Τσέλσι: «Φάγαμε πέντε από την Άρσεναλ αλλά προσπαθήσαμε»!
La Liga: Στέλνει το El Clasico εκτός Ισπανίας!
Τραγικές άμυνες από Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ, δώρα σε Έβερτον και Σέφιλντ! (vids)
Πάνος Κατσέρης: Το ακατέργαστο ελληνικό διαμάντι της Ligue 1 (vid)
Αυτά που κάνει φέτος η Άρσεναλ στο Λονδίνο δεν έχουν ξαναγίνει! (pic)
Η Μπάγερν θέλει τον ηγέτη της Μπαρτσελόνα!
Μένει τελικά στην Μπαρτσελόνα ο Τσάβι!
Η Παρί «πάτησε» με Μπαπέ και Ντεμπελέ την Λοριάν του Πάνου Κατσέρη! (vid)
Ο Φαμπρίτσιο Ρομάνο έδωσε… στεγνά την Μπάγερν και αποκάλυψε το φαβορί για τον πάγκο της!
Ούτε τα προσχήματα ο Τέμπας: «Είμαι Ρεάλ και χαίρομαι που θα έρθει ο Μπαπέ»!
Ρεάλ: Το σχόλιο του Λουνίν για τη φάση του Γιαμάλ στο El Clasico!
PODCAST: Έγραψαν ιστορία Ολυμπιακός και Ίντερ!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Retro Stories

Retro: Όταν ο Ρόι Κιν τρελάθηκε, «πήρε κεφάλια» και απολύθηκε από τη Γιουνάιτεντ!

Το ξέσπασμα που «τέλειωσε» τον Ρόι Κιν από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όταν σχεδόν όλοι βρέθηκαν στο στόχαστρό του. Ακόμα και ο ίδιος ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον!

Retro: Όταν ο Ρόι Κιν τρελάθηκε, «πήρε κεφάλια» και απολύθηκε από τη Γιουνάιτεντ!

Ο Ρόι Κιν είναι ένας άνθρωπος που δεν τον λες ιδιαίτερα υπομονετικό. Με το αίμα του να «βράζει» όταν απλά περνά ένα απόγευμα του, ο Ιρλανδός παλαίμαχος μέσος δεν ήταν γνωστός για τον ήρεμο χαρακτήρα του. Η κόντρα του με τον Πατρίκ Βιεϊρά είναι ενδεικτική του πόσο εκρηκτικός ήταν ο άλλοτε αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μια μέρα όμως, ακόμα και για τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, αυτός ο χαρακτήρας ήταν πάρα πολύς για να τον αντέξει. Αποτέλεσμα ήταν η σπάνια για τα ποδοσφαιρικά δεδομένα… απόλυση του Κιν από την ομάδα του, μετά από 13 χρόνια κοινής πορείας.

Ο πολεμιστής που κάθε προπονητής (και δη) ο Φέργκιουσον της Γιουνάιτεντ θα ήθελε!

Στην προπονητική καριέρα του, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ήταν γνωστός για το πάθος που ήθελε από κάθε παίκτη του. Ο Σκωτσέζος, αν έβλεπε πως κάποιος δεν ψηνόταν ιδιαίτερα να παίξει όπως ο ίδιος ήθελε, είχε βρει τη μέθοδο να τους μάθει να δουλεύουν. Το πιστολάκι ήταν μια τακτική, που ο Σερ Άλεξ ακολουθούσε κατά κόρον και εκ του αποτελέσματος κρίνεται ως άκρως επιτυχημένη τακτική. Πικέ, Εβρά και αμέτρητοι ακόμα παίκτες, έμαθαν ακριβώς τι γινόταν όταν δεν απέδιδαν καλά. Και σε κάθε περίπτωση λειτούργησε υπέρ τους (και τους Φέργκιουσον φυσικά).

Φυσικά, ο Ρόι Κιν ήταν ένας παίκτης που δεν είχε ανάγκη από «μπρίζωμα» και φωνές. Από τα 22 του, ο Ιραλνδός είχε καταφέρει να γίνει αναντικατάστατο κομμάτι των χαφ της Γιουνάιτεντ, δείχνοντας πως ήταν φτιαγμένος για να αγωνίζεται υπό τις οδηγίες του Φέργκιουσον. Δουλευταράς, πεισματάρης και με ηγετικές αρετές (όχι αυτές του ήρεμου ηγέτη), ο Κιν παραμένει ο Ιρλανδός ποδοσφαιριστής με τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία, 19 στον αριθμό.

Οι 17 από αυτούς ήρθαν επί των ημερών του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όπως καταλαβαίνει κάποιος, για να έρθουν τόσες επιτυχίες χρειάζεται να γίνουν μεγάλες θυσίες. Θυσίες που ο ίδιος ήταν διατεθειμένος να κάνει, όμως αν έβλεπε κάποιον να μην τις κάνει τότε μαύρο φίδι που το έφαγε. Και ένα τέτοιο ξέσπασμα ήταν αυτό που τον «κατέστρεψε» από τη Γιουνάιτεντ. Ένα «μπουμ» ιδιαίτερα μεγάλο ακόμα και για τα στάνταρ του ίδιου.

Το μάθημα της Ιρλανδίας που δεν έγινε μάθημα

To 2005 σαν έτος δεν έχει λείψει καθόλου από τη Μάντσεστερ Γιουναίτεντ. Μαθημένη στους τίτλους και τα τρόπαια, οι «κόκκινοι διάβολοι» έμειναν με αδειανά χέρια τη σεζόν 2004-05 φέρνοντας αρκετό εκνευρισμό. Ούτε όμως η νέα σεζόν έδειχνε να ξεκινάει καλά, με την ομάδα του Μάντσεστερ να έχει μόλις πέντε νίκες στα πρώτα δέκα παιχνίδια. Απολογισμός απαράδεκτος για έναν προπονητή σαν τον Φέργκιουσον και ακόμα χειρότερος για έναν αρχηγό όπως ο Κιν. Στα 34 του πλέον, ο Ιρλανδός χαφ αντιμετώπιζε μερικά προβλήματα τραυματισμών. Αποτέλεσμα ήταν να είναι «παροπλισμένος», βλέποντας του νεαρούς συμπαίκτες του να… χάνουν. Κάτι που για τον ίδιο ήταν απαράδεκτο.

Πριν αναφερθούμε στο συμβάν που «κάηκε», ας γυρίσουμε λίγο ακόμα πιο πίσω στο καλοκαίρι του 2002. Λίγες εβδομάδες πριν του Mundial της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας, η Ιρλανδία προετοιμαζόταν πυρετωδώς για τη διοργάνωση. Στη Σαϊπάν του Ειρηνικού Ωκεανού, η αποστολή των Ιρλανδών είχε μεγάλες βλέψεις για τη διοργάνωση. Σέι Γκίβεν, Ντάμιεν Νταφ, Ρόμπι Κιν και πολλοί ακόμα  ταλαντούχοι παίκτες υπό την αρχηγία του Ρόι Κιν, θα έπεφταν στη μάχη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Για να μην τα πολυλογούμε, οι προπονητικές απαιτήσεις του Κιν και η δυσαρέσκεια του με την προπονητή του, οδήγησε στην αποβολή του από την αποστολή. Υπενθυμίζουμε πως ήταν αρχηγός της ομάδας και αναμφισβήτητα ο καλύτερος παίκτης της.

Επιστρέφοντας πάλι στο ζήτημα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η συντριβή με 4-1 από τη Μίντλεσμπρο πόνεσε πολύ τον Κιν. Μη μπορώντας να βοηθήσει αγωνιστικά, ο Ιρλανδός εξερράγη. Το κακό για αυτόν είναι ότι δεν το έκανε μόνο στα αποδυτήρια, αλλά τα γνωστοποίησε και παρά έξω. Μιλώντας στο επίσημο κανάλι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο αρχηγός ξέσπασε. «Θάβοντας» τους Τζον Ο’Σέι, Άλαν Σμιθ, Κίεραν Ρίτσαρντσον και Ντάρεν Φλέτσερ, το μένος του Κιν δεν σταμάτησε. Επεκτάθηκε και στον Ρίο Φέρνιναντ, τον οποίο αποκάλεσε ουσιαστικά «ντίβα».

Οι δηλώσεις που τον «τέλειωσαν» από τη Γιουνάιτεντ

Όπως είναι κατανοητό, τα παραπάνω λόγια ήταν πολύ «κοφτερά» για να δημοσιοποιηθούν από το κανάλι της ομάδας. Από τη στιγμή όμως που είχαν ειπωθεί, η ζημιά είχε ήδη γίνει. Κάτι για το οποίο ο Φέργκιουσον δεν ήταν καθόλου χαρούμενος. Όπως αναφέρει ο Γουέιν Ρούνεϊ, ο Σκωτσέζος κάλεσε ομαδική συνάντηση, στην οποία τα πράγματα παρεκτράπηκαν αρκετά γρήγορα. Μετά από λίγο Φέργκιουσον και Κιν ήταν οι μόνοι που μ̶ι̶λ̶ο̶ύ̶σ̶α̶ν̶ ούρλιαζαν, προκαλώντας αμηχανία σε όλους.

«Ο Κιν ρώτησε του πάντες αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα με όσα είπε» θυμάται ο Ρούνεϊ. «Και όλοι είπαν όχι, γιατί κακά τα ψέματα η κατάσταση δεν ήταν τόσο κακή. Ακολούθησαν όμως μερικές κουβέντες και ο Φέργκιουσον “πέταξε” πάνω από το γραφείο του. Τον κρατούσαν με δυσκολία για να ηρεμήσουν τα πράγματα. Τελικά καλυτέρεψαν λίγο και την επόμενη ημέρα ο Κιν ήταν κανονικά στην προπόνηση. Μετά από 30 λεπτά όμως τον είδαμε να φεύγει. Ήταν και η τελευταία φορά που τον είδαμε ως συμπαίκτες του».

Στη συνάντηση, ο Ιρλανδός δεν έκανε διακρίσεις. Αφού πρώτα εξευτέλισε τον βοηθό του Φέργκιουσον, Κάρλος Κεϊρός, στη συνέχεια όλοι πήραν σειρά. Σε μια προσπάθεια του Έντβιν φαν ντερ Σαρ να ηρεμήσει τα πνεύματα, ο Κιν φρόντισε να ξεσπάσει και σε αυτόν λέγοντας ότι «είχε δώσει περισσότερες συνεντεύξεις σε δύο λεπτά, από ότι ο ίδιος σε 13 χρόνια». Αυτή η συνάντηση ήταν και η σταγόνα που για τον Φέργκιουσον «ξεχείλισε το ποτήρι». Παρότι οι Φέρντιναντ, Νέβιλ, Ρούνεϊ και πολλοί ακόμα θεωρούσαν πως το «κομμένο» επεισόδιο των δηλώσεων δεν ήταν τόσο κακό, για τον Σερ Άλεξ είχε παραβιαστεί ο άγραφος κανόνας της ομάδας. Λίγες μέρες αργότερα, ανακοινώθηκε και η ουσιαστική «απόλυση» του από την ομάδα.

Το κανένας πάνω από την ομάδα και τον προπονητή

Πολλοί θεωρούν ακόμα και σήμερα άδικη την αντιμετώπιση που έλαβε από τον Φέργκιουσον. Οι τότε ηγετικές φιγούρες της ομάδας, πίστευαν πως όσα είπε ο Ιρλανδός δεν απείχαν τόσο από την πραγματικότητα. Έχοντας μπει όμως στο ρουθούνι του Σερ Άλεξ από τις αρχές του καλοκαιριού, η τοξικότητα είχε φτάσει σε άλλα επίπεδα. Και προκειμένου να μην χάσει τον έλεγχο, απλά τον τελείωσε μια για πάντα.

Ένα πρωί, ο Φέργκιουσον πιο χαρούμενος από ποτέ μπήκε στην αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου, χαμογελαστός. Κάνοντας μερικά αστειάκια και διατηρώντας πολύ ανάλαφρο το κλίμα, ο Σκωτσέζος έδειχνε ανησυχητικά χαλαρός. Λίγα λεπτά μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, η είδηση έσκασε. «Ο Κιν δεν είναι ανήκει πια στη Γιουνάιτεντ». Ήταν κάτι που ήταν ήδη γνωστό σε όλους στον σύλλογο, όμως δεν ήθελε να χαλάσει τις δύο εβδομάδες «ηρεμίας» που είχε μπροστά του, για τη διακοπή των εθνικών ομάδων…

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ