ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ηγετής Φούντας με γκολ και ασίστ στη νίκη της Τράμπζονσπορ στο Κύπελλο! (vid)
Τσάβι με στροφή 180 μοιρών: «Το πρότζεκτ αυτό δεν έχει τελειώσει»
Ο Λάμπρου «κάρφωσε» τον Άγιαξ μέσα στο Άμστερνταμ! (vid)
Επίσημο: Μπαρτσελόνα και Τσάβι μαζί για άλλη μια σεζόν
H αδιανότητη «ποδιά» του Μπαπέ στον αμυντικό της Λοριάν (vid)
Αντσελότι για Τσάβι: «Πήρε τη σωστή απόφαση, έχει κάνει δουλειά στην Μπαρτσελόνα»
Η παραμονή του Τσάβι στέρησε από την Μπαρτσελόνα μια νέα… σούπερ αρχή
Άστον Βίλα – Ολυμπιακός: Τα «κανόνια» ηχούν και η UEFA έθεσε το δίλημμα (pic)
Γιουνάιτεντ: O αρχηγός άργησε αλλά πήρε μπροστά (stats)
Η Γιουνάιτεντ βρήκε τον φορ που θέλει στο Νησί αλλά είναι πανάκριβος
Ο Μπέλινγχαμ βάζει παντού… γκολάρες – Η «καυτή» σύντροφος του αστέρα της Ρεάλ Μαδρίτης (pics)
Σιγά που θα άφηνε η Μπάγερν Μονάχου – Βρήκε ποιον θα αρπάξει από τη Λεβερκούζεν
H Ρεάλ Μαδρίτης έχει στα… χέρια της την καλύτερη «σκούπα» της La Liga (stats)
Μπαρτσελόνα: Οι τρεις εγγυήσεις του Λαπόρτα που άλλαξαν την απόφαση του Τσάβι
Κλοπ: «Τα κάναμε όλα λάθος με Έβερτον, συγνώμη από τους οπαδούς μας»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Ο Αρτέτα έκανε την Άρσεναλ να ζει για κάθε στιγμή!

Ο Μίκελ Αρτέτα δικαιώνεται για όσα άκουσε εις βάρος του όλο το περασμένο χρονικό διάστημα. Μέρα με τη μέρα. Στιγμή με τη στιγμή.

Ο Αρτέτα έκανε την Άρσεναλ να ζει για κάθε στιγμή!

Γκολ εσείς; Σέντρα εμείς. Κατοχή εσείς; Στην αντεπίθεση εμείς! Η Άρσεναλ του Μίκελ Αρτέτα δεν ζει για να είναι πρώτη. Ασχέτως αν έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον εαυτό της και τον χρονικό ορίζοντα που της έδιναν κάποιοι για το πόσο θα μπορέσει να είναι στην πρώτη θέση της Premier League.

Πέρασε ο Αύγουστος και οι Λονδρέζοι ήταν πρώτοι. Πέρασε και ο Σεπτέμβριος και εκείνοι παραμένουν στην ίδια θέση. Όχι ότι τους χάλασε εδώ που τα λέμε. Ωστόσο, ο Ισπανός τεχνικός είναι άξιος συγχαρητηρίων. Ο λόγος; Απλός.

Ο Αρτέτα μέσα σε μερικά χρόνια παρά το φτωχό υλικό που είχε στα χέρια του, παρά το γεγονός ότι παρέλαβε «καμμένη Γη» κατάφερε να δημιουργήσει ένα ποδοσφαιρικό σύνολο με ταυτότητα. Με αρχή και τέλος. Μία ομάδα που παλεύει από το πρώτο λεπτό -το γκολ του Μαρτινέλι απέναντι στη Λίβερπουλ σημειώθηκε στο 0:58 και είναι το πιο γρήγορο στις μεταξύ αναμετρήσεις των δύο συλλόγων από τότε που δημιουργήθηκε η Premier League- ως και το τέλος.

Το τέρμα του Γκάμπριελ Μαγκαλάες (γιατί είναι και πολλοί οι Γκάμπριελ στην Άρσεναλ πλέον- ζωή να ‘χουν τα παλικάρια) κόντρα στη Φούλαμ επιβεβαιώνει απόλυτα το ποδοσφαιρικό, αυτό, κλισέ.

Όποια και αν είναι η βαθμολογική κατάληξη-θέση της Άρσεναλ ο Αρτέτα έχει ήδη ζήσει πολλές μεγάλες στιγμές με τους «κανονιέρηδες». Τόσες που τον δικαιώνουν. Τόσες που του δίνουν δύναμη για άλλες… τόσες!

Πίστεψε σε εκείνους. Και αυτοί σε αυτόν!

Καμία μεγάλη ιστορία (αγάπης ή μίσους) δεν έχει μέσα παρασκήνιο. Φόβο, πάθος και ίντριγκα. Ο Μίκελ Αρτέτα είχε μηδενική εμπειρία ως πρώτος προπονητής, αφού ήταν το δεξί χέρι του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Ωστόσο, οι συστάσεις που είχε από τον Αρσέν Βενγκέρ και η προοπτική να γίνει ένας από τους καλύτερους ανερχόμενους ήταν αρκετές για τους διοικούντες την Άρσεναλ, ώστε να τον εμπιστευτούν. Δεν του έδωσαν… λευκή επιταγή. Αλλά στην ουσία μία «καυτή πατάτα» που έπρεπε να διαχειριστεί.

Και δεν τα πήγε άσχημα. Ειδικά στην αρχή κατάφερε να σουλουπώσει κάπως την άμυνα και στην ουσία να κατακτήσει το Κύπελλο στον τελικό με την Τσέλσι, ενώ στα ημιτελικά απέκλεισε τη Μάντσεστερ Σίτι. Και λίγο αργότερα το Community Shield. Ως εδώ έχουμε μία ιστορία αγάπης.

Αλλά, όπως ξέρετε, η αγάπη με το μισός διαχωρίζονται από μία λεπτή διαχωριστή γραμμή. Σαν τη χωρίστρα το μαλλί του Αρτέτα που ελάχιστα φαίνεται. Η πορεία της Άρσεναλ στο πρωτάθλημα ήταν κακή. Έτσι, έμεινε για πρώτη φορά εκτός Ευρώπης, μετά από 25 χρόνια. Η εικόνα της; Όχι καλύτερη.

Και κάπως έτσι το… γύρισε ο Αρτέτα!

Η επόμενη σεζόν; Κάπως καλύτερη. Ναι έγιναν κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Ναι υπήρχε growth -όπως λένε και στο Βόρειο Λονδίνο- αλλά το ξεκίνημα ήταν απογοητευτικό. Μηδέν γκολ ενεργητικό και κανένας βαθμός. Τελευταία και με διαφορά. Όλοι έλεγαν ότι ήταν καιρός για τον Αρτέτα να… κουνήσει μαντήλι. Ότι δεν κάνει. Ότι είναι άπειρος και ότι δεν εμπνέει τους παίκτες του. Τα ΜΜΕ και οι οπαδοί της Άρσεναλ τον… έθαψαν ζωντανό.

Η διοίκηση δεν τον άφησε μόνο. Τον στήριξε. Τον πίστεψε μαζί με τις ιδέες του. Έτσι, η εντός έδρας νίκη τον Σεπτέμβριο του 2021 κόντρα στη Νόριτς με σκορ 1-0 και η μετέπειτα με αντίπαλο την Τότεναμ με σκορ 3-1 μπορούν άνετα στο μέλλον να είναι τα δύο παιχνίδια που θα σκιαγραφούνται σαν τα… turning points στην καριέρα του Αρτέτα στην Άρσεναλ.

Ξεχάστε το Wenger ball. Ο Αρτέτα έχει άλλα… κόλπα

Η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ έχει μείνει στην ιστορία. Τελεία και παύλα. Το ποδόσφαιρο που έπαιξε ήταν μπροστά από την εποχή του. Και όχι μόνο ήταν απολαυστικό στο μάτι. Αλλά έφερνε νίκες, κούπες, διακρίσεις.

Ωστόσο, ότι δεν αλλάζει κάποια στιγμή… πεθαίνει. Είναι νόμος (όχι δικός μου, αλλά της Φυσικής). Καλή η κατοχή και οι πολλές πάσες. Παρόλα αυτά πρέπει το σύστημα που και που να αλλάξει. Αναλόγως τις περιστάσεις, τις συνθήκες και τον αντίπαλο. Ακόμα και το έμψυχο δυναμικό.

Ο Αρτέτα δεν είχε τέτοια «κολλήματα». Έχει τα δικά του κόλπα και… όπλα. Ο Ισπανός τεχνικός δεν θα μπορούσε δίπλα στον Πεπ Γκουαρντιόλα να μην είναι fan του ποδοσφαίρου κατοχής. Όμως, το εμπλούτισε και με παιχνίδι που έχει να κάνει με τις αντεπιθέσεις. Αλλά και προσπαθεί να τελειοποιήσει και το «πάγωμα». Δηλαδή η Άρσεναλ να πιέζει, αλλά να μην… πιέζεται και να ελέγχει τον ρυθμό του εκάστοτε αγώνα. Όπως έχει ήδη πράξει φέτος σε παιχνίδια όπως αυτά με την Μπρέντοφορντ -εκτός έδρας- ή την Τότεναμ -εντός έδρας-.

Η Άρσεναλ είναι ένας τακτικός… χαμαιλέοντας. Στο «Έμιρεϊτς» με τη Λίβερπουλ πίεσε και σκόραρε πολύ νωρίς. Μετά έδωσε χώρο για να βγει μπροστά στην αντεπίθεση. Στο δεύτερος μέρος είχε και πάλι την κατοχή και εν τέλει πήρε μία πολύτιμη νίκη, παίζοντας με πάθος, αλλά και μυαλό!

Το μεγαλύτερο στοίχημα

Καλές οι εμφανίσεις. Ακόμη καλύτερες οι νίκες. Ειδικά αυτές σε ντέρμπι. Αλλά ο Μίκελ Αρτέτα έχει βάλει στοίχημα με όλους. Μέχρι και με τον εαυτό του. Ότι μπορεί να αλλάξει τον Γρανίτ Τζάκα. Αυτό είναι κάτι που το πιστώνεται ο ίδιος. Στον μέγιστο βαθμό. Στο 100%.

Ο Ελβετός χαφ βρίσκεται στην Άρσεναλ από το 2016. Τότε όντας… αμούστακο παιδί έδωσε τα χέρια με τον Αρσέν Βενγκέρ. Αλλά κακά τα ψέματα. Ο Αλσατός δεν πρόλαβε να τον καταλάβει, ούτε και να τον «ξεκλειδώσει».

Από την άλλη ο Ισπανός άκουσε τα εξ αμάξης από τον κόσμο και τα ΜΜΕ για την… εμμονή του στον έμπειρο μέσο. Ακόμη και όταν εκείνος έκανε το ένα λάθος, μετά το άλλο. Όταν ακόμη έπαιρνε τη μία κόκκινη, μετά την άλλη, «καίγοντας» έτσι και τον εαυτό του. Και τον Αρτέτα. Αλλά και τη ίδια την Άρσεναλ.

Πλέον ο Τζάκα είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες των Λοδρέζων. Τυχαίο; Σαφώς και όχι. Ο Ισπανός μπήκε στο μυαλό του και το άλλαξε. Κέρδισε το πιο δύσκολο και έτσι τον κέρδισε!

Ψυχική υγεία= Αγωνιστική υγεία

H Άρσεναλ πριν από μερικά χρόνια διέθετε καλό υλικό. Οι Λονδρέζοι είχαν έμπειρους παίκτες και μάλλον πιο ποιοτικούς από τους τωρινούς. Αλλά στα ντέρμπι έχαναν από τα… αποδυτήρια. Ειδικά λίγο πριν το προπονητικό τέλος του Αρσέν Βενγκέρ αυτό όχι απλά ήταν ξεκάθαρο. Αλλά σαν μια μορφή… κατάρας.

Ο Μίκελ Αρτέτα έριξε πολύ βάρος εκεί πέρα. Ήθελε να το αλλάξει από την πρώτη στιγμή. Η αντίδραση της ομάδας του στο εντός έδρας ματς με τη Λίβερπουλ είναι εξαιρετική. Οι Λονδρέζοι ήταν δύο φορές μπροστά. Αλλά και τις δύο ισοφαρίζονται.

Ήταν καλύτεροι, αλλά δεν έβρισκαν το εύκολο γκολ για να πάρουν πάλι τα πάνω τους. Άλλες ομάδες ψυχολογικά θα… έσκαγαν. Ίσως και να βολεύονταν στο «Χ». Ωστόσο, ο Ισπανός τεχνικός έχει δημιουργήσει ένα σύνολο από μαχητές. Από παίκτες που παίζουν τις… κάλτσες τους μέχρι το τέλος. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.

Ο Αρτέτα έχει δημιουργήσει ένα σύνολο που παίζει σε μία στιγμή ό,τι έχει και δεν έχει. Και αυτή είναι η πιο μεγάλη του νίκη. Πάντα μέχρι την επόμενη!

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ